Categories: KurzyWhisky

Ochutnávka whisky

Vždycky mi chutnal více rum, ale pak jsem propadl whisky.

V nepravidelných intervalech jsem si občas nějakou whisky dal a rozhodně jsem se vyhýbal “kouřové”, kterou zbožňuje taťka. V létě 2022 jsem vyrazil na mototrip po Skotsku a tam se to zlomilo.

Každá palírna i každá láhev má svůj příběh, svůj recept a charakter. Postupně odkrývám charakteristiky a historky za charakteristickými lahvemi. Je však málo nadšenců, se kterými se o své objevy můžu podělit. Nejde to precizní detaily, tak hluboko v králičí noře ještě nejsem. Ale přecejen už to je několik pater znalostí, životních příběhů na straně výrobců a našich vlastních, které s whisky prožíváme.

Samozřejmě jsem sám zvědavý na ultimátní láhve, omezené série a drahé kousky. Ale pro kvalitní whisky není nutné přijít na mizinu. Sestavil jsem seznam tématických ochutnávek a rád bych vás pozval na cestu poznání společně se mnou.

Namíchal jsem recept na unikátní zážitek s ochutnáním vzorku 0,04 ze značek jmenovaných níže. Bude to jízda. Ideální sestava pro ochutnávku je 6 osob, kdy máme dost prostoru pro otázky i povídání. Nejsem žádný profesionál, jsem pouze nadšenec, přesto jsem připraven vám předat vše, co vím.

Cesta kolem světa

Výběr charakteristických whisky a whiskey z různých koutů světa. Vysvětlíme si jak se vyrábí, z čeho a proč chutnají rozdílně. Vydáme se na globální dobrodružství, aby jsme prozkoumali robustní americký bourbon a rye whisky, jemné a vyvážené irské a japonské varianty. Do mixu zamícháme nejznámější českou whisky, ale také charakteristický kanadský blend. Tato ochutnávka zdůrazní, jak klima, suroviny a kulturní tradice ovlivňují výsledný produkt, a představí whisky, které možná ještě neznáte.

Příspěvek na ochutnávku: 1.200 Kč/osoba.

AmerikaFour roses
SkotskoArdberg 10
IrskoBushmills
JaponskoHibiki harmony
ČeskoTrebitsch
KanadaCanadian Club 5y

Irské Whiskey

Tanec kolem Irska je snoubení a rozmanitost hladkosti a jemnosti, které z ní dělají oblíbený nápoj. Naší ochutnávkou si prožijeme různé styly irské whisky, včetně jedinečného pot still whisky, který je výhradně irským fenoménem. Objevte, jak trojnásobná destilace a zvláštní výrobní metody ovlivňují chuť a aroma.

Příspěvek na ochutnávku: 1.000 Kč/osoba.

Bushmills 12y
Connemara 12y
John Jameson Crested
Tullamore DEW 14y
Redbreast 12y
Teeling small batch

Skotské whisky – MUST TRY

Výběr legendárních lahví od předních výrobců, které se prodávají po celém světě. Mít možnost ochutnat tyto lahve je základ každého dospělého muže ve vyšší společnosti. Skvělé láhve jako dárky pro významné partnery, vyzkoušejte, čím můžete někoho oslnit.

Připojte se na cestu přes rozdílné krajiny Skotska, kolébky světoznámé whisky. Povodí řeky Spey, ostrovy, Highlands a další místa zvou k poznávání každé láhve pokaždé z jiného úhlu. Na této ochutnávce prozkoumáme jedinečný charakter a rozmanitost skotské whisky, od svěžích a květinových blendů po bohaté a kouřové single malty.

Příspěvek na ochutnávku: 1.200 Kč/osoba.

Laphroaig Select
Talisker 10y
Macallan Double Cask 12y
Oban 14y
Dewar’s 15y
Ledaig 10y

Smoke trail

Po stopách kouřových whisky. Pro milovníky intenzivních a plných chutí jsem namíchal ochutnávku kouřových whisky, která je vhodná spíše pro fanoušky whisky než pro začátečníky. Od rašelinových břehů Islay po méně známé, ale stejně fascinující. Kouř a oheň hrají hlavní roli, pojďme se vydat na cestu poznání, jak může být kouřová chuť různorodá a komplexní.

Příspěvek na ochutnávku: 1.400 Kč/osoba.

Connemara Peated Single Malt
Laphroaig Select
Octomore (nejkouřovější whisky na světě)
Ardberg 10
Lagavulin 16
Caol Ila 12y

Old and real

Mnohaleté whisky vysoké kvality pro výjimečné příležitosti. Whisky, které se neotevírají každý den, jejichž ochutnávka je zážitkem k zapamatování. Prozkoumáme stáří a eleganci s kolekcí vybraných whisky, které strávily 17 až 19 let zrající ve vybraných sudech. Tato ochutnávka nabídne jedinečnou příležitost okusit, jak čas a trpělivost transformují surovou destilátu v nápoje plné hloubky, složitosti a nuance. Odhalte tajemství starých sudů a objevte, jak věk ovlivňuje charakter whisky.

Příspěvek na ochutnávku: 2.500 Kč/osoba.

Glenmorangie 19y
Ledaig 19y oloroso cask finish
Arran 17y
Glenfiddich 21y

Vasek

Recent Posts

Základní kurz skialpinismu

Cíl kurzu Kurz se odehrává 3x indoor u lyžařského trenažéru SKI365 v Ostravě Avion shopping parku a závěrečný praktický nácvik…

4 months ago

Kurz pro instruktory sjezdového lyžování

Profil instruktora Pozitivně naladěný(á) profesionál(ka)Teoretické zvládnutí metodikySchopnost samostatného vedení výukyVzorná vlastní jízda se správnou technikouBezpečné a jisté ovládání strojů (lyžařský…

4 months ago

Kurz horského průvodcování a záchrany

Budeš se bát, budeš se potit, bude ti zima a budeš se divit! Na horách jsi jako ryba ve vodě…

4 months ago

Studijní program Chytré cestování ve 20. letech 21. století

Co posluchači získají Uvědomění, inspiraci a vlastní uvědomění, které by jinak sbírali roky. Sadu nástrojů pro použití v profesním i osobním…

4 months ago

Why isn’t there any great Avalanche Probe

Let's sort our priorities straight right away. When it comes to avalanche safety, it shall not be about grams but…

4 months ago

Neexistuje pasivní přístup ke kyberbezpečnosti

Citlivých 5 P V případě používání digitálních zařízení spoléhání na pasivní bezpečnost nebude stačit. Čím více se naše interakce mezi…

4 months ago