Categories: AsiaIndiaMotoRoadtrip

Barvy, vůně a doteky. Tady je 7 postřehů Vaška Torčíka z jižní Indie

Jaká je Indie a co na takové cestě druhou nejlidnatější zemí světa očekávat? Zeptali jsme se cestovatele Vaška Torčíka, jaké jsou jeho postřehy z cest po téhle kulturně i nábožensky barvité zemi.

Život v Indii je barevný, dynamický a někdy i náležitě kontaktní. Muži se tu drží za ruce s propletenými prsty, aniž by k sobě cítili fyzickou náklonnost. Zamyslete se nad životním prostorem pro miliardu lidí, nutnost o vše bojovat s velkou konkurencí, důležitost osobních vztahů, pevnost kamarádství, oddělenost pohlaví ve společnosti, domluvené svatby a máte zvláštní osobní zónu plnou neustálého objímání a doteků.Co dalšího kromě dotyků na tebe na jihu Indie čeká? Vašek Torčík pro tebe posbíral 7 postřehů ze země plné barev, vůní a lidí. Přečti si, s čím se na svých cestách potkal. To a mnohem víc ti sdělí i na Cestovečerech na téma „Domov na motorce, kancl v oblacích: Indie a Perský záliv“. Podívej se společně s Vaškem, s čím se v Indii můžeš setkat.

Barvy, móda a šperky

Indie žije všemi smysly. Tato módní velmoc se pyšní nádhernými modely pro všechny příležitosti. V Evropě by byly sice těžko nositelné, ale tam, tam se můžete oblékat jako králové a budete stále vypadat přirozeně. Přesto, že si o místních může průměrný Evropan myslet, že jsou špindírové, opak je pravdou.

Uvázat si sárí není snadné, ne každá žena to zvládne sama a hned. K různým příležitostem dokonce existují různě zdobené. Důraz v Indii kladou i na šperky – do vlasů, do uší, na ruce, na prsty, na kotníky… x

Narozdíl od našich končin si zde i muži přijdou na své – asymetrické zapínání, krásné barvy a vzory mají pro každého.

Vašek Torčík, cestovatel

Jídlo rukama?

Kdo ochutnal indickou kuchyni, pochopil. Kdo neochutnal, nepochopí jen tak z nějakého článku. Indie patří k největším světovým producentům potravin a je na špici žebříčku jejich exportu. Tím, že většina z nich je lokálních a čerstvých, máte téměř jistotu, že i chuť bude naprosto famózní.

Opravdu vás překvapí rozmanitost chutí i barev. A pro potěchu všech smyslů si můžete své jídlo vychutnat rukama. Všiml jsem si, že mají dva způsoby, jak se rukama stravují. V některých místech si lidé jídlo strkají prsty pomalu až do krku, zatímco v některých ho pokládají na vypláznutý jazyk jako CD do HiFi věže (mladší prominou). A chcete bezva tip? Dejte si čerstvý kokos pokaždé, co budete mít možnost. Je to skvělé, vydatné a za hubičku.

Intenzita dopravy

Myslíte si, že jste zažili dopravní zácpu? Ani omylem! V přelidněných indických městech je provoz tak hustý, že i na tříproudé silnici neprojedete ani na motorce. Když se ale nezasekáte ve městě (pozor na rush hours), nabídne vám Indie modernizované luxusní silnice. Kvalitní rovný asfalt, přehledné zatáčky, serpentiny, dálnice…

Pokud si chcete užít cestu samotnou, pobavit se rychlostí i náklonem, rozhledy i výhledy, vyražte do Indie. Rozhodně se do jakékoli cílové destinace dovezete pohodlně. A samozřejmě jako vždy, když si to začnete užívat, přijde uzavírka, oprava cesty, nebo hrazení přes celou cestu pro zpomalení rychlosti. A nebo defekt… Znáte to.

Spirituální zážitek

Víra v něco i v sebe je hluboce zakořeněná v jejich kultuře i způsobu života. Indové věří ve spoustu věcí. V bohy, v tradice, v karmu, ve spojení s přírodou i se zvířaty. Milují své svátky, často dávají bohům obětiny ve formě květin, zapálených svíček, vonných tyčinek a požehnání. Cestují pak za svými početnými rodinami, krásně se obléknou a slaví většinou jídlem i tancem.

Pláže, hory a plantáže

Nechal jsem se omývat čistou vodou na bílých písečných plážích v Manipalu, byl jsem překvapený, jak nádherné a prázdné pláže byly na západním pobřeží indického subkontinentu. Watakanal zase nabízí možnost vyzkoušet si známé houby, které samozřejmě nejdou sehnat. Užívat si je můžete v zeleni okolních kopců trčících se nad stolovou horou, na jejímž úbočí roste Strobilanthus kunthianus, kvetoucí typickou modrofialovou barvou. Do té kompletně zabarví všechny kopce v okolí jednou za 12 let. Čajové plantáže vás zase omráčí zelenou barvou a chrámy v okolí vás uvedou do němého úžasu.

Respekt

Indové jsou hluboce věřící spirituálně založení lidé. Berou společenské soužití velmi vážně a se sobě vlastním respektem. Jako jedinci uctívají mnoho rozdílných božstev. To, co daný Bůh zakazuje často sám dělá a dokonce je tak zobrazován. Díky reinkarnaci se jednotlivá božstva po tisíce let neustále potkávala a pářila, a tak neexistuje nenávist mezi jednotlivými božstvy, neboť v nějaký moment v historii spolu daní bohové měli sexuální vztah.

Respekt vzývají i k jiným náboženstvím – například ke křesťanství, což dokazuje množství tamních kostelů. Islámská menšina nebo i většina ve státě Kašmír je stejně tak respektována a žije v dobrých sousedských vztazích spolu s buddhisty a hinduisty, byť občas politika a boj o zdroje vyvolá vlny strachu a násilí.

Dá se bezpečně říct, že na většině území žijí spolu sousedé v míru bez ohledu na vyznání.

Vašek Torčík, cestovatel

Svoboda

Na ulicích nebyly kamery, nikdo mě nekontroloval, měl jsem nepřeberné množství možností. Bylo skoro pořád nádherné počasí a místní jazyk byl natolik endemický, že o vtipné situace nebyla nouze. Vzbudil jsem se, rozmyslel jsem si směr a jel.

Uložil jsem se ke spánku, když jsem byl unavený. Jídlo ani ubytování nestálo tolik, že by mě z toho pálila peněženka. Na výběr jsem měl z široké nabídky masových či vege pokrmů, mohl jsem jíst slané, sladké nebo obojí najednou. Slunce nad hlavou, úsměv na tváři, pár koní pod zadkem a horizont v dálce.

Pocit naprosté svobody přišel v jižní Indii. Půjčte si Enfielda a zkuste to taky.

Vašek Torčík, cestovatel

Článek byl původně psán pro Red Bull, kde byl publikován 3.10.2019. Text a foto: Vašek Torčík, edit Anna Lipoldová.

Vasek

Recent Posts

Ochutnávka whisky

Vždycky mi chutnal více rum, ale pak jsem propadl whisky. V nepravidelných intervalech jsem si občas nějakou whisky dal a…

2 months ago

Základní kurz skialpinismu

Cíl kurzu Kurz se odehrává 3x indoor u lyžařského trenažéru SKI365 v Ostravě Avion shopping parku a závěrečný praktický nácvik…

4 months ago

Kurz pro instruktory sjezdového lyžování

Profil instruktora Pozitivně naladěný(á) profesionál(ka)Teoretické zvládnutí metodikySchopnost samostatného vedení výukyVzorná vlastní jízda se správnou technikouBezpečné a jisté ovládání strojů (lyžařský…

4 months ago

Kurz horského průvodcování a záchrany

Budeš se bát, budeš se potit, bude ti zima a budeš se divit! Na horách jsi jako ryba ve vodě…

4 months ago

Studijní program Chytré cestování ve 20. letech 21. století

Co posluchači získají Uvědomění, inspiraci a vlastní uvědomění, které by jinak sbírali roky. Sadu nástrojů pro použití v profesním i osobním…

4 months ago

Why isn’t there any great Avalanche Probe

Let's sort our priorities straight right away. When it comes to avalanche safety, it shall not be about grams but…

4 months ago